První kolo senátních voleb vyhrál dosavadní senátor a také dlouholetý starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa s velkým přehledem. K volebním urnám jej přišlo minulý víkend podpořit více než sedmnáct tisíc lidí, což bylo nakonec 36,5 procent odevzdaných hlasů. Ve druhém kole, které se uskuteční již tento pátek a sobotu, se utká s Miroslavem Lorencem z Prachatic. Ten postoupil se ziskem 17,4 procent.

První kolo senátních voleb je za námi, vám dalo svůj hlas 36,5 procent voličů a jednoznačně jste tak zvítězil. Jak hodnotíte takový výsledek?
Rád bych voličům upřímně poděkoval. Této podpory si cením o to více, že jsem svoji kampaň vedl pozitivně a nechal jsem za sebe mluvit výsledky své práce. Pro mě být senátorem je práce, ne funkce. A věřím, že toho si lidé cení bez ohledu na svou politickou příslušnost.

Na druhém místě s vámi postoupil Miroslav Lorenc se ziskem 17,6 procent. Věříte si na druhé kolo?
Myslím, že důležité je, aby lidé nezapomněli, že je ještě druhé kolo tento pátek a sobotu a opět k volbám přišli. Proto si je dovoluji pozvat ještě jednou.

A co ostatní konkurenti. Překvapil vás v prvním kole někdo?
Mám takovou zásadu, že se ke svým protikandidátům nevyjadřuji. Volič musí posoudit, kdo hraje fér a kdo ne. Jsem velmi rád, že mě ve druhém kole podpořil můj protikandidát Robert Huneš, ředitel Hospice sv. Jana N. Neumanna, se kterým dlouhodobě spolupracuji, pomáhám jeho hospicu a který mě veřejně podporoval i v minulosti.

Překvapilo vás letos něco na průběhu senátních voleb, například ve srovnání s těmi předchozími? Musel jste například v kampani něco udělat jinak, abyste voliče oslovil?
Svoji volební kampaň jsem vždy postavil na rekapitulaci mé práce za celých šest let senátního období. A také se pravidelně potkávám se s lidmi, se starosty, se spolky, nejen ve volební kampani. Z tohoto pohledu jsem nic nového nevymýšlel.

Úspěch jste ale zaznamenal i v komunálních volbách, kde hlubocká ODS opět vyhrála poměrně jasně nad ANO se ziskem 24,5 procent. Jste spokojený s takovým výsledkem?
Ano, jsem. Víte, my na Hluboké se řídíme zásadou, že dobrou věc může podpořit každý a máme na radnici vždy velmi širokou koalici. V tomto smyslu nepolitikaříme. Naopak, naše vědomá politika širokého konsenzu nám umožňuje realizovat projekty, které přesahují i několik volebních období. Můžeme opravdu říci, že Hluboká je naší vizitkou.

Už máte představu, jak bude vypadat následující volební období na Hluboké?
Asi podobně jako v minulosti. Koaliční smlouvu jsme podepsali již v neděli po volbách. A úkoly známe již dopředu. Mohu zmínit například nutnost postavit novou čističku odpadních vod, nový pavilon školy, udržet chod našich sportovních klubů, spolků, desítky kroužků pro děti a podobně.

Budete i nadále pokračovat ve funkci starosty?
Ano. Na Hluboké jsem takzvaným neuvolněným starostou a pobírám tak jen jeden plat, a to ten senátorský. Pozice senátora vám navíc umožňuje rozšířit zkušenosti starosty do celého regionu. Jako starosta si musím projít vším, čím ostatní starostové a díky svým dlouho budovaným vztahům vím, kam se obrátit, když někdo potřebuje s něčím pomoci. Příkladem může být model dostupného družstevního bydlení, zejména pro mladé, který jsme na Hluboké před dvaceti let začali a dnes je tento model použitelný i pro jiné jihočeské obce. Například v Krumlově by se pro družstevní výstavbu ideálně hodily městské pozemky v lokalitě bývalých kasáren.